
www.SteamPoweredRadio.Com

• 

APPLICATION BULLETIN NO. 8 

10 OF THE MOST COMMONLY ASKED QUESTIONS 
REGARDING THE DELTA TCA R.F. AMMETER SYSTEM 

DELTA ELECTRONICS 

DELTA ELECTRONICS INC. 
5730 General Washington Drive • P.O. Box 11268 

Alexandria, Virginia 22312 
Telephone 703- 354- 3350 • TELEX: 90-1963 

FAX:703- 354- 0216 

® 

D93-296 
ISSUE DATE: 1-87 

wigfi
Stolen 2 Line Transparent

http://www.SteamPoweredRadio.Com


www.SteamPoweredRadio.Com

1 . My TCA meter def~ects downward with modulation . Is the system 
operating properly? 

Yes. Engineers are used to an increased meter indication 
as seen on a t hermocouple meter when the carrier is modulated . 
The TCA System operates in a different manner . The rectified 
R. F . signal is composed of DC and modulation components . 
Due to the ballistics of the meter, the modulation components 
are cancelled . A carrier level indication remains , which 
deviates as a direct function of the transmitter carrier 
shift . Therefore, the downward deflection of the meter is 
due to negative carrier shift . 

2 . On my thermocouple ammeter, the F .C.C. rules required my current 
reading to fall in the upper two-thirds of the meter scale . Does 
this same rule hold true with the TCA meter? 

No . The TCA meters have linear current scales and thus 
qualify under the rules for expanded scale instruments . 
Rule 73 . 125 (d)(2) reads : " Full scale reading shall not 
be greater than five t i mes the minimum normal readings . " 
Rule 73 . 125 (a)(3) reads : "The maximum rating of the meter 
shall be such that it does not read off scale during moduJ~tion 
or normal operation . " TCA R. F. Ammeters do not deflect up­
ward with modulation as does the thermocouple ammeter . 
Thus , with a stable system, readings from 20% of full scale 
to full scale are legal . The user s hould allow for some 
current variation however . A TCA- 5 , f or example , might 
reasonably be used to read currents from 1 . 1 to 4 . 5 amperes , 
thereby permitting a 10% variation of current . 

3 . Please explain why the back of the TCA meter box is sealed . 

As with any precision instrument , factory calibration is 
required . Although the customer may be perfectly qualified 
to replace a defective diode, he has no means of calibrating 
the instrument once the repairs are completed . Section 
73 . 1215 (f) of the r .c.c. Rules and Regulations states, 
"Repaired instruments s hall not be used unless a certificate 
of calibration has been provided showing that the instrument 
conforms to the manufacturer's specifications for accuracy." 
After the Delta technician calibrates the R.F . Ammeter , the 
meter box is riveted closed to prevent any field adjustment 
of the calibration setting . 

4 . I have noticed a difference between the readings of my thermocouple 
and the TCA meter. Which meter is accurate? 
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Although we cannot make a blanket statement concerning each 
and every TCA meter, our records have indicated that when 
this occurs the TCA meter gives the proper indication . 
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We qualify this statement by assuming that the TCA is of 
recent calibration and not damaged . Usually , the differences 
that you mention exist in the area of one half to one ampere . 
Any greater deviation indicates a more severe problem -
one or both meters are defective . 

5 . Why does this difference in meter indications between the TCA 
and thermocouple occur? 

Keep in mind that although both instruments measure current, 
the means by which the current is measured are different . 
The thermocouple ammeter converts the heat generated by 
the current flowing through the meter into an indication . 
The thermocouple ammeter is also calibrated at 60 Hz instead 
of a broadcast f requency. The TCA , on the other hand, is 
not temperature sensitive and is calibrated at 1 MHz . 
The TCA has a very flat frequency response across the AM 
Broadcast band , further guaranteeing the meter ' s accuracy . 
During the initial design stages of the TCA , several factory­
fresh thermocouple meters were connected in series ; and a 
standard current was passed through them . Each meter 
indicated a different value . This lack of uniform accuracy 
gave added impetus toward developing an alternative ammeter 
for the broadcast engineer . 

6 . Why must I include the toroid when sending my TCA meter box 
back for repair? 

The TCA R. F. Ammeter is calibrated as a complete system . 
After any work is performed on the R. f . Ammeter, it is 
Delta ' s policy to recalibrate the ammeter . Best results 
are obtained when the meter box is calibrated to the toroid 
with which it will be used . 

7 . Can the Toroid (TCT) be mounted outside the Tun ing House or Coupling 
Box? 

Yes, however , exposure to the elements may result in a 
compromised voltage rating . The standard toroid iB insulated 
to 10 kV . For best results ; however , some provision should 
be made for mounting the toroid inside the tuning enclosure . 

8 . What would occur if the toroid (TCT) to my R. f . Ammeter is reversed, 
that is to say the arrow is pointing away from, instead of toward , 
the tower . 
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There will be no noticeabl e effect . The result of such 
an installation would be a 180° phase shift ; however , the 
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magnitude would remain the same . Since the TCA instrument 
is measuring current , the phase reversal i s inconsequential . 
It is important to note that , when the TCT toroids are used 
for antenna monitor sampling , the arrows are all oriented in 
the same direction for each tower . This will assure proper 
phase sampling of the directional array . 

9 . My tower lighting wiring passes through the copper conductor 
which goes to the tower . What effect does the 60 Hz AC signal 
have on my ammeter? 

None , as long as all wires pass through the conductor . 
With both positive and negative wires contained inside the 
conductor , the net effect is zero , since the magnetic field 
produced by one wire is cancelled by that of the other . 

10 . What does Delta recommend to eliminate R. F . which occurs on the 
remote output line? 

To begin with , the remote output line should be two- conductor 
shielded cable . The shield on this cable should be properly 
grounded to pin 9 of the meter box . If R.F . pickup is still 
a problem , the remote leads can be bypassed to ground with 
a 0 . 01 ME'D disc capacitor . Added protection can be obtained 
by using R. F. chokes placed in series as shown below . These 
components should be placed in a shielded enclosure located 
at the meter box. 

CUSTOMER-FURNISHED 
SHIELDED ENCLOSURE 
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TWO CONDUCTOR 
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